Varttunut nainen katsoo kameraan kahvikuppi kädessään

Artikkeli:
Kirjoita kirje

Jos haluat muistaa sinulle tärkeää ihmistä erityisellä tavalla, kirjoita hänelle kirje

Ystäväni lahjoitti minulle hiljattain nipun kirjeitä, koko kirjeenvaihtomme vuosien varrelta. Kirjeenvaihto alkoi, kun ystäväni lähti Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitille. Matkaltaan hän kirjoitti minulle pitkiä kirjeitä. Ja minä olen näköjään kirjoittanut hänelle kotiinpaluutervehdyksen:

Tervetuloa kotiin. Kirjeitäsi on luettu meillä kuin ennen vanhaan: päivällisen jälkeen keittiön pöydän ääressä ääneen.

Kirjeenvaihto syvensi ystävyyttämme

Ystäväni kotiinpaluun jälkeen jatkoimme kirjeenvaihtoa – ja kun nyt luin nämä kirjeet parinkymmenen vuoden ajalta, palasin kuin aikakoneella ystävyytemme historiaan ja omaan menneisyyteeni. Välillä nauroin, välillä silmät kostuivat liikutuksesta.

Jokaisesta kirjeestä löytyi pieniä arkisia muistoja, jotka olin kokonaan unohtanut:

Antti halusi kuulla iltasadun jälkeen alkuräjähdyksestä. Kerroin että ennen alkuräjähdystä ei ollut kuulemma mitään. Siis ei mitään. Ei edes aikaa. Tämä asia oli Antista niin hassu, että hän nauroi ihan kippurassa.

Nyt kun iltasatupoika on aikuinen, muisto tuntui lahjalta: Näissä pienissä hetkissä on ollut elämän arvo. Ja siinä, että ne on voinut jakaa läheisen ystävän kanssa.

Kirje pääsee lähelle

Kirjeenvaihtomme edetessä perinteiset kirjeet vaihtuivat sähköposteihin. Nekin ystäväni, mikrohistorian ja arkistoinnin erikoisosaaja, oli nyt tulostanut.

Huomasin että sähköpostini olivat kiireisiä, joskus pelkkiä luetteloita tapahtumista.
Myös sähköpostin voisi tietysti kirjoittaa kuten kirjeen – mutta kyse onkin tottumuksista. Varsinkin työelämässä sähköpostiin tarttuu kiireen tuntu.

Kahvikuppi tummalla puupöydällä

Kirje sen sijaan on kuvailevan ja pohdiskelevan kirjoittamisen laji. Se alkaa jo siitä, että kirjoittamista varten varaa rauhallisen ajan ja paikan. Myös kirjoitusvälineet, kirjelehtiö ja kynä luovat otollista mielentilaa, jossa kirjeen kirjoittamiseen on mukava keskittyä.

Kaikki tämä näkyy kirjeessä: Kirje pääsee lähelle. On koskettavaa tietää, että kirjoittaja on keskittynyt ajattelemaan asiaansa ja kohdistanut sanansa juuri minulle, että saan kirjeessä osakseni hänen täyden huomionsa.

Olisinko naimisissa ilman kirjeenvaihtoa?

Elämäni toinen tärkeä kirjeenvaihto on käyty minun ja mieheni välillä ennen naimisiinmenoamme. Olimme opiskelijoita kun mieheni, silloinen poikaystäväni, lähti vaihto-opiskelijaksi Kööpenhaminaan. Kirje oli tuohon aikaan luontevin viestintäväline ulkomaille.

Kirjoitimme pitkiä kirjeitä, ja suhteemme syveni. Poikaystäväni kotiinpaluun jälkeen aloimme puhua häistä. Joskus mietin, olisimmeko ylipäänsä jatkaneet suhdettamme ja perustaneet perhettä ilman tuota kirjeitse käytyä seurusteluaikaa.

Kirjoita kirje – kuusi vinkkiä, jos taito tuntuu ruostuneen

Kirjeen voi paitsi postittaa myös ojentaa saajalleen. Merkkipäivänä tai juhlapäivänä henkilökohtainen kirje voi olla arvokas osa lahjaa – ehkä jopa lahjan arvokkain osa. Kirje välittää ajatuksia niin, että ne saavat painoa ja pysyvyyttä. Ja kun kirje sitten aikanaan ikääntyy, sen lukeminen on matka muistoihin, joihin ei ole enää muuta pääsyä.

Tässä muutama vinkki, jos kirjeen kirjoittamisen taito tuntuu ruostuneen:

  1. Puhuttele henkilökohtaisesti
    Kirjeen voimaan voi tarttua heti, jo puhuttelussa. Valitse siis jokin sellainen tervehdys ja/tai puhuttelusana, joka kuvaa suhdettasi kirjeen saajaan. Puhuttelu saa olla rohkea, läheinen, suora, vitsikäs, rakastava.
  2. Kerro muisto
    Hyvä aloitusidea: Kerro heti alkuun jokin merkityksellinen muisto tai tilanne, jonka kirjeen kohde tuo mieleesi. Onko ystäväsi sanonut jotakin, joka on jäänyt pysyvästi mieleesi? Tekikö hän jotakin, mistä olet vaikuttunut? Et tarvitse siis aloitukseesi välttämättä juontoja ja koukeroita, vaan voit mennä suoraan siihen muistoosi, joka on teille yhteinen.
  3. Kerro mitä arvostat hänessä
    Kirjeen saajasta on aina mieluisaa kuulla, mitä arvostat hänessä. Kerro miltä sinusta tuntuu se, että kirjeesi vastaanottaja osaa olla sellainen kuin hän on!
  4. Kirjoita itsestäsi mutta muista viestisi hänelle
    Kerro lyhyesti jotakin keskeistä myös omasta elämästäsi, mutta kohdista suurin osa huomiosta henkilöön, jolle olet kirjoittamassa, sillä viestisi hänelle on: Olet minulle tärkeä.
  5. Kirjeellä ei ole ohjemittaa
    Kirjeen ei tarvitse olla pitkä. Se ei ole suoritus vaan kädenojennus!
  6. Kirje voi olla kaunis kuin koru
    Jos haluat ja se sopii tyyliisi, voit tehdä kirjeestäsi myös esineen: kirjekuoren voi koristella, värittää, maalata, sen tekstauksessa voi käyttää kalligrafian keinoja, keinot ovat vapaat! Kirje voi olla tärkeiden ajatustensa lisäksi kaunis kuin koru.

[et_bloom_inline optin_id=”optin_3″]